A TAKARÉKPÉNZTÁR ÉPÜLETE

2016. november 21.

A valamikori Takarékpénztár épülete a Boris Kidrič utca 4 szám alatt, ma üzlet- és lakóház, úgy is ismert, mint a “Putnik épülete”, a szabadkai, védelem alatt álló városmag egyik legrégebbi és legreprezentánsabb utcájában található. Az ismert építészek, Komor Marcell és Jakab Dezső 1907-ben tervezték ezt az épületet a szabadkai Kereskedelmi Bank részére, igen szerény körülmények között, szűk tér-adottsággal, látótengely nélkül. A kor domináns, eklektikus szerkezetébe jól illeszkedő, a szecesszió magyar változatának stílusában épült banképület értékes emléke a fejlődésnek, és korai hírnöke a majd színre lépő modern építészetnek.

Az épület a tervek szerint épült fel, s azoktól az eltérés csupán az ornamentika kivitelezésében észlelhető. A kétszintes saroképület alaprajza szabálytalan négyszög. A földszinti fejezetet a kirakatok uralják, melyek megmaradtak eredeti formájukban, egyedül a kialakításukhoz használt anyagokban történt változás. Az újdonság, amit a szecesszió hozott az építészetben, a félemelet, az a gyakorlatias részlet, amely a földszintet domináns és nagyszerűen megvilágított üzlethelyiségként emeli ki. A földszint bejáratai és kirakatai egységes egészet képeznek a félemelet kazettás ablakaival és igen sok érdekes részlet egészíti ki őket. A bank pávatollakba záródó szőlőinda-ornamentikával díszített két féloszloppal hangsúlyozott főbejárata megőrizte eredeti díszes megjelenését. A kapu boltíves felső részében díszítőelemként egy fémből készült kaptár látható – a takarékosság és szorgalom szimbóluma,- ebből indul ki a kapu boltívében szétterülő pávatoll-díszítés.

A ma már készruhabolt, valamikor viszont a Putnik Utazási Iroda helyiségeibe vezető bejárat az épület saroktagozatában van, és a 20. század hatvanas éveiben ügyetlen átalakításon ment át, így megbontja a nem mindennapi épületszerkezet összhangját. Az épület emeleti része játékosabb tagolású. Mindkét emeleti rész homlokzata enyhén hullámos kialakítású, elsősorban a boltíves erkélyeknek köszönve, amely az épület saroktagozatában jelenik meg, és egységes egészbe ötvözi a két homlokzatot, amelyen itt-ott téglalap alakú erkély jelenik meg. A téglalap alakú erkélyeket két, keretbe helyezett női mellszobor formájú konzol gyámolítja, és a tetőfejezetben található háromlevelű lóhere alakú oromfalban záródnak. A boltozatos erkélyek bádoggal héjazott, lapos kupolában záródnak. Az épületnek csak a hangsúlyozó, illetve szegélyező részein találunk ornamentikát. Minden egyenes, illetve íves lezárású nyílászáró körül kerámiából, vagy kőből készült díszítőszegély van. A homlokzat többi része díszítés nélküli, de az épület ornamentikája ennek ellenére is gazdag és sokszínű, mivel a tervezők ezen az épületen a népi motívumos ornamentika egész repertoárját felsorakoztatták.

A téglalap alakú erkélytagozatokat kivéve az épületet Zsolnay kerámiából készült, sárga és kék virágornamentikával díszített koronázópárkány futja körül. Az épületet magas, játékos tagolású, tagozatonként változó szerkezetű tető fedi.

A tetőszegélyt virágmintás Zsolnay kerámia ékítik s a magas tető alatt az ereszcsatornát és a hófogórácsot pávatoll mintázatú tartókonzolok díszítik.