A RÉGÉSZET KISISKOLÁJA CÍMŰ MŰHELYMUNKA A SZABADKAI SVETOZAR MARKOVIĆ GIMNÁZIUMBAN

2019. március 13.

2019.03.12-én, a HUSRB 1602/32/0009 IPA Együtt a közös jövőért, közös kulturális örökségünkért projektum keretében került bemutatásra a Régészet kisikolája című munkafüzet. A projekt partnerek a bajai Tűr István Múzem, a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet és a Szabadkai Múzeum.

A gimnázium elsősei megismerkedhettek a régészettel, a jelentős régészeti leletekkel a világban és a környezetükben, a régészek és restaurátorok munkájával.

Ezek után megismerkedhettek a régészeti ásatások különböző módjaival. Megnézték hogyan zajlik a régészeti feltárás, dokumentálás. Megtanulták mi a stratigráfia, mi a régészeti profil, és azt is, hogyan mutatják be a régészeti rétegeket. Saját kis szondákat készítettek, ebbe elhelyezve a különböző rétegeket és leleteket. Ezek után pedig kiásták és dokumentálták, lerajzolták és fényképezték a leleteket és a szonda profilját.

A régészeti műhelyfoglalkozást Neda Mirković-Marić a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet régésze vezette, Ivona Kiš Malinović építésztechnikus közreműködésével.