A RÉGÉSZET KISISKOLÁJA CÍMŰ MŰHELYMUNKA A SZABADKAI SVETOZAR MARKOVIĆ GIMNÁZIUMBAN

2019. március 20.

2019. március 19-én, a Svetozar Marković gimnáziumban került bemutatásra a Régészet kisiskolája című munkafüzet. A füzet a HUSRB 1602/32/0009 IPA projektum keretében került ki a nyomdából, amely az Együtt a közös jövőért, közös kulturális örökségünkért nevet viseli. A projektben partnerek , a Szabadkai Múzeum, bajai Tür István Múzeuma és a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet. A szabadkai Svetozar Marković gimnáziumban negyedik alkalommal került bemutatásra a Régészet kisiskolája címet viselő műhelyfoglalkozás.

Az iskola elsősei megismerkedhettek a régészettel, a jelentős régészeti leletekkel a világban és a környezetükben. A régészek és a konzervátorok munkáját is bemutatták. Mivel a legtöbb régészeti lelet ami a vidékőnkön előkerült kerámia töredék, ezért a műhelymunkai s ehhez a témához kapcsolódott. A diákok megtapasztalhatták, hogy milyen úton jut el a kiásott edénytöredék az ásatásról a múzeumi kiállítóterekig. Megtudhatták, hogy egy-egy töredék milyen korból származhat, milyen tehnikákkal készültek ezek az edények, és azt is, hogy milyen elemzéseket végeznek el a régészek, ahhoz, hogy egy töredékből adatokat tudjanak meg az adot kor közösségének életmódjáról.

Ezek után megpróbálták beazonosítani a korát a bemutatott edénytöredékeknek és mint kezdő konzervátorok az edényrészek összeillesztésével a régészek gyakorlati munkáját is megtapasztalhatták. Kézi edénykészítési technikákkal ismerkedtek, mikroszkóp segítségével pedig az agyag összetételét is megvizsgálhatták.

A régészeti műhelyfoglalkozást Neda Mirković-Marić a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet régésze vezette, Ivona Kiš Malinović építésztechnikus közreműködésével.