ВАТРЕНА ПТИЦА ПОНОВО НА ПОСТОЉУ У ДВОРИШТУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ МАЈШАНСКИ ПУТ

ВАТРЕНА ПТИЦА ПОНОВО НА ПОСТОЉУ У ДВОРИШТУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ МАЈШАНСКИ ПУТ

Споменик Ватрена птица је споменик слободи и израдио га је Нандор Глид пре тачно 40 година, када је 1980. године постављен у дворишту Основне школе „Мајшански пут“, која се тада звала „Осма војвођанска ударна бригада“, у чијим се редовима борио и сам аутор споменика.

Споменик је пре више година девастиран неуспелим покушајем отуђења, када су домари школе пронашли оштећен споменик у оближњој дубокој трави.

Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица се дуго залагао за његову обнову и коначно је помоћу инвеститора: Јавног предузеђа за управњање путевима, урбанистичко планирање и становање Суботица – започета његова рестаурација и реконструкција поломљених делова.

Према фотографијама и цртежима из услова МЗЗСК-а Суботица најпре је израђен недостајући део од месингалног лима који је представљао пламичак птице. Недостајуђи елеменат је заварен за композицију. Затим су заварени и напукли делови месинга на другим местима. Скулптура је очишћена од наслага атмосферилија а потом патинирана, заједно са реконструисаним пламичком, да изгледа истоветно оригиналу.

Споменик је напослетку монтиран на првобитну локацију, на овални стуб од камена, обликован у виду штафете са рељефним ликовима партизана и класја пшенице. Стуб је претходно очишћен хемијским средствима од наслага микрофлора и атмосферилија.

„Жар птица“, како је назива Бела Дуранци у књизи Јавни споменици општине Суботица, поново је стајала на постољу. Вајар је нашао инспирацију у протесном чину самоспаљивања младог чеха Јана Палаха. „Симбол је слојевит, уметник је пламеном оплео прошлост, актуелни тренутак и оставио га да „гори“ будућим генерацијама и и њиховом сензибилитету.“

Маја Ракочевић Цвијанов – пројектант услова за текуће одржавање споменика

Виолета Матешић – техничка израда цртежа

« 1 од 11 »

Did you like this? Share it!

0 comments on “ВАТРЕНА ПТИЦА ПОНОВО НА ПОСТОЉУ У ДВОРИШТУ ОСНОВНЕ ШКОЛЕ МАЈШАНСКИ ПУТ

Comments are closed.