КОНЗЕРВАЦИЈА И РЕСТАУРАЦИЈА СПОМЕНИКА ЖРТВАМА ФАШИЗМА 1941 – 1945 У КИКИНДИ

Споменици Народно ослободилачке борбе пропадају од старости али и због дејства људског фактора. Све чешћа отуђења бронзе и шврљања ауто спрејевима говоре о томе колико је неразвијен однос према споменичком наслеђу, али и јавном добру. Споменик жртвама фашизма 1941 – 1945 у Кикинди је део просторно културно-историјске целине Кикинде и дело је Александра Зарина.
До данас се овај споменик налазио у врло запуштеном стању, без бронзаних рељефа, исписан графитима, изломњене мермерне облоге, пропао под утицајем хемијских и физичких дејстава. Иницијативом Српских ратних ветерана Кикинде и средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Одсек за борачко инвалидску заштиту, овај споменик је обновљен. Током 2016. и 2017. године изведени су радови на санацији платоа, замењена је  мермерна облога, обновљена је и цементна кошуљица на коју је стављен хидрофобни премаз, и тиме добијена здрава подлога. Плоче од белог мермера су уграђене у лепак. На споменик је стављен антиграфитни премаз као и хидрофобна заштита. У оригиналу је сачувана скулптура рањеника од бронзе са које су скинути графити и стављена антиграфитна заштита, као и камени масив на коме лежи скулптура. Ови радови су изведени према постојећем пројекту и документацији, уз грађевински надзор из Кикинде и конзерваторски надзор Међуопштинског Завода за заштиту споменика културе Суботица. У наставку радова се ушло у реконструкција рељефа. Пошто је Завод преузео извођење радова на реконструкцију недостајућих рељефа – за ову фазу радова одређен је конзерваторски надзор из Републичког завода који је издао услове. Израђен је и детаљан пројекат реконструкције рељефа Борбе и Изградње. Овај пројекат садржао је и векторске цртеже који су користили као подлога за рад, тачније за варење конструкције и израду рељефа од глине, а затим за израду калупа и одливање од гипса. Модел је почетком 2017. године преузела ливница „Брађа Јеремић“ ради ливења од бронзе. У мају исте године рељефи су монтирани након 20 година на првобитну локацију. Српски ратни ветерани Кикинде су том приликом направили догађај у којем су учествовали разни представници кикиндске јавности који су у мајицама са одштампаним спомеником носили рељефе до зидова, на којима су трајно монтирани. Након монтаже рељефа, стављен је заштитни премаз од сливања бронзе. Такође, монтиран је натпис од бронзе: 1941 – 1945 и на њега стављен заштитни премаз. Уграђен је аларм и видео надзор на споменику. Део средстава обезбедио је Град Кикинда за декоративну расвету споменика, која уједно представља техничко заштитне мере, а осим тога, хортикултурално је оплемењен простор испред и унутар споменика. Након Прве и Друге фазе изведени су и радови на окружењу споменика у виду постављања клупа и решавања дренажног система, како би се споменик сачувао од убрзаног пропадања.
Давање важности оваквим споменицима кроз заштиту и очување доприноси ширењу поруке о њиховој културно-уметничкој важности за друштво и заједницу.

Did you like this? Share it!

0 comments on “КОНЗЕРВАЦИЈА И РЕСТАУРАЦИЈА СПОМЕНИКА ЖРТВАМА ФАШИЗМА 1941 – 1945 У КИКИНДИ

Comments are closed.