МАЛА ШКОЛА АРХЕОЛОГИЈЕ У БАЧКОЈ ТОПОЛИ

Дана 11.04.2022. у Основној школи „Никола Тесла” у Бачко Тополи, у оквиру пројекта „Археолошка мапа северне Бачке”, који Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица реализује у сарадњи са локалним самоуправама, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије oдржане су три археолошке радионице на мађарском и српском језику под називом „Мала школа археологије”.

Ученици петог и шестог разреда ове школе упознали су се са археологијом, значајним археолошким открићима у свету и најближој околини, радом археолога и конзерватора. Oбзиром да су најчешћи налази приликом археолошких ископавања уломци грнчарије, две радионице биле су посвећене овој теми. Ученици су се упознали са ручним техникама израде грнчарије, као и са радом конзерватора, а затим су практично и сами правили и спајали посуде.

Сем тога, упознали су се са животом најстаријих заједница и њиховом уметношћу, репродукујући мотиве пећинског сликарства, као и са методологијом археолошких истраживања. Из симулиране покретне археолошке „сонде” ископавали су предмете, мерили, цртали и тако добили нова сазнања о послу археолога.

Радионицу су водиле сараднице Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица дипломирани археолози Марина Радаковић из Бачке Тополе и Драгана Перовановић из Београда, уз помоћ Лене Ђурановић Сабо, архитектонског техничара Међуопштинског завода.

Укључивање и рад са локалном заједницом и подизање свести о значају и заједничкој бризи о археолошком наслеђу је један од кључних циљева овог пројекта.

Did you like this? Share it!

0 comments on “МАЛА ШКОЛА АРХЕОЛОГИЈЕ У БАЧКОЈ ТОПОЛИ

Comments are closed.