МАЛА ШКОЛА АРХЕОЛОГИЈЕ У СТАРОЈ МОРАВИЦИ

Дана 10.03.2023. у Основној школи „Стари Ковач Ђула“ у Старој Моравици, у оквиру пројекта „Археолошка мапа северне Бачке“, који Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица реализује у сарадњи са локалним самоуправама, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије oдржане су две археолошке радионице под називом „Мала школа археологије“.

Ученици петог и шестог разреда ове школе упознали су се са археологијом, значајним археолошким открићима у свету и најближој околини, радом археолога и конзерватора. Oбзиром да су најчешћи налази приликом археолошких ископавања уломци грнчарије, радионица је била посвећена овој теми. Ученици су се упознали са ручним техникама израде грнчарије, као и са радом конзерватора, а затим су практично и сами правили и спајали посуде.

адионицу је водила Неда Мирковић-Марић, археолог конзерватор саветник Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица, уз помоћ сарадника – дипломираног археолога Марине Радаковић из Бачке Тополе и Драгане Перовановић из Београда и Лене Ђурановић Сабо, архитектонског техничара Међуопштинског завода.

Укључивање и рад са локалном заједницом и подизање свести о значају и заједничкој бризи о археолошком наслеђу је један од кључних циљева овог пројекта.

Did you like this? Share it!

0 comments on “МАЛА ШКОЛА АРХЕОЛОГИЈЕ У СТАРОЈ МОРАВИЦИ

Comments are closed.