МЕЂУОПШТИНСКИ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ СУБОТИЦА ПРИКЉУЧИО СЕ ОБЕЛЕЖАВАЊУ ЕВРОПСКИХ ДАНА АРХЕОЛОГИЈЕ

https://journees-archeologie.fr/c-2022/lg-en/serbia/Home

Запослени Завода су 17.06.2022. заједно са представницима општине Нови Кнежевац обишли тренутна ископавања археолошког налазишта Анка Сигет.

Локалитет Сигет Анка налази се у месту Рабе у општини Нови Кнежевац, у близини границе Србије, Мађарске и Румуније. Чини га утврђено тел насеље и захвата површину од преко 20 хектара. Садржи остатке живота од раног бронзаног доба до пуног средњег века. Проглашен је за непокретно културно добро на основу одлуке Владе Републике Србије број 633-3721/97 од 17.10.1997 (Службени гласник 51/13 из новембра 1997).

Од  2017. године се реализују археолошка истраживања у оквиру пројекта који је настао кроз сарадњу неколико институција: Народног музеја Кикинда, Универзитета у Мичигену и Винсконсину Ла Крос из Сједињених Америчких Држава, Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица и Балканолошког института САНУ.

Приликом ранијих пробних ископавања која је спровео Рајзнер 1890. године откривене су основе кућа из периода раног бронзаног доба и део некрополе са 7 гробова из периода средњег века, датовани у 10. век.

Ове године ради се на ископавању сонде на простору индикативних зона локалитета на основу претходних геофизичких снимања. Нова мултидисциплинарна истраживања овог археолошког налазишта имају велики значај у  истраживању моришке културе бронзаног доба.

Did you like this? Share it!

0 comments on “МЕЂУОПШТИНСКИ ЗАВОД ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ СУБОТИЦА ПРИКЉУЧИО СЕ ОБЕЛЕЖАВАЊУ ЕВРОПСКИХ ДАНА АРХЕОЛОГИЈЕ

Comments are closed.