ПОСЕТА 38. СИМПОЗИЈУМУ ТЕРАКОТЕ У ВАЈАРСКОМ ЦЕНТРУ ТЕРА КИКИНДА

У вајарском центру Тера Кикинда током јула 2019. године одржан је 38. међународни симпозијум теракоте. Учесници овогодишњег скупа били су вајари и керамичари из Аустрије, Јерменије, Јужне Африке, Сингапура и Србије. Једна од представникa Србије била је и вајарка Маја Ракочевић Цвијанов из Суботице, запослена у МЗЗСК Суботица.

Завод је посетио учеснике симпозијума који се одржава у згради старе црепане и циглане, која се налази у поступку покретања заштите. Овај импозанатaн простор бивше фабрике настале почетком прошлог века оживљен је новом наменом, и због тога је јединствен у земљи и свету.

Могућности које пружа овакав симпозијум су многоструке, од поступка израде скулптура великог формата које се због технологије раде дан по дан, до увида у технологију унутрашње грађе скулптуре. Такође, учи се и поступак сушења и неговања великог формата од теракоте, како би се скулптура сачувала за печење. Само печење врши се у јединствено великим пећима на високим температурама. Уколико дође до оштећења изводи се рестаурација скулптуре и то представља завршницу, када је скулптура спремна за излагање у јавном простору или музеју.

Did you like this? Share it!

0 comments on “ПОСЕТА 38. СИМПОЗИЈУМУ ТЕРАКОТЕ У ВАЈАРСКОМ ЦЕНТРУ ТЕРА КИКИНДА

Comments are closed.