РАДИОНИЦА „МАЛА ШКОЛА АРХЕОЛОГИЈЕ“ У ГИМНАЗИЈИ „СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ“ У СУБОТИЦИ

Дана 11.03.2019. у склопу IPA пројекта HUSRB 1602/32/0009 „Заједно за заједничку будућност и заједничко културно наслеђе“, који Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица реализује у сарадњи са Тир Иштван музејом из Баје, у Гимназији „Светозар Марковић“ у Суботици oдржана је четврта археолошка радионица под називом „Мала школа археологије“.

Ученици првог разреда ове школе упознали су се са археологијом, значајним археолошким открићима у свету и најближој околини, радом археолога и конзерватора. Oбзиром да су најчешћи налази приликом археолошких ископавања уломци грнчарије, радионица је била посвећена овој теми. Ученици су сазнали који је пут од једног уломка грнчарије, до витрина у музеју, како да одреде период коме је ископана посуда припадала, које су технике израде грнчарије, као и којим анализама се археолози служе да би од једног фрагмента добили сазнања о животу различитих заједница у прошлости. Затим су практично покушали да одреде старост изабраног фрагмента грнчарије, да буду мали конзерватори, спајајући и лепећи puzzle посуде, да репродукују неке од ручних техника израде грнчарије и да виде под увеличањем уз помоћ преносног микроскопа које примесе су најчешће додаване у глину од које су се  посуде правиле.

Радионицу је водила Неда Мирковић-Марић, археолог конзерватор, уз учешће Ивоне Киш Малиновић, архитектонског техничара конзерватора Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица.

Did you like this? Share it!

0 comments on “РАДИОНИЦА „МАЛА ШКОЛА АРХЕОЛОГИЈЕ“ У ГИМНАЗИЈИ „СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ“ У СУБОТИЦИ

Comments are closed.