РАДИОНИЦА „МАЛА ШКОЛА АРХЕОЛОГИЈЕ“ У ГИМНАЗИЈИ „СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ“ У СУБОТИЦИ

Дана 19.03.2019. у склопу IPA пројекта HUSRB 1602/32/0009 „Заједно за заједничку будућност и заједничко културно наслеђе“, који Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица реализује у сарадњи са Тир Иштван музејом из Баје, у Гимназији „Светозар Марковић“ у Суботици oдржана је шеста археолошка радионица под називом „Мала школа археологије“.

Ученици првог разреда ове школе упознали су се са археологијом, значајним археолошким открићима у свету и најближој околини, радом археолога и конзерватора.

Затим су се упознали са различитим методама археолошких истраживања и са процесом ископавања и документовања налаза и структура приликом ископавања. Научили су шта је стратиграфија, шта је археолошки профил, на који начин археолози интерпретирају археолошке слојеве. Потом су практично покушали да у импровизованим археолошким сондама документују- нацртају и фотографишу профиле сонде и ископају и документују похрањене налазе. Затим су на основу аналогија, покушали да одреде старост изабраног фрагмента грнчарије.

Радионицу је водила Неда Мирковић-Марић, археолог конзерватор, уз учешће Ивоне Киш Малиновић, архитектонског техничара конзерватора Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица.

Did you like this? Share it!

0 comments on “РАДИОНИЦА „МАЛА ШКОЛА АРХЕОЛОГИЈЕ“ У ГИМНАЗИЈИ „СВЕТОЗАР МАРКОВИЋ“ У СУБОТИЦИ

Comments are closed.