ЈАВНИ СПОМЕНИЦИ У ЗАШТИЋЕНОМ ЈЕЗГРУ СУБОТИЦЕ И ПАЛИЋА РЕСТАУРИРАНИ ТОКОМ 2021. ГОДИНЕ

Током 2021. године рестаурирано је десет јавних споменика у заштићеном језгру Суботице и Палића. Инвестиција је издвојена из буџета Јавног предузећа за управљање путевима, урбанистичко планирање и становање, а МЗЗСКС је одредио приоритете, издао мере техничке заштите и вршио надзор над извођењем радова.

1 – На споменику Крила, вајарке Ане Бешлић, на обали Палића обновљен је постамент, надомешћени су поломљени делови и обрађена је површина скулптуре према постојећем стању.

2 – Споменик Мајка и син, вајарке Ане Бешлић, у насељу Александрово, у парку поред Православне цркве, обновљен је чишћењем бронзаних фигура од графита, који су се нашли на полеђини споменика. То је условило и наношење нове патине, чиме је споменик добио целовит и свеж изглед. Постамент од вештачког камена, који се претходно раслојавао – обложен је новим слојем вештачког камена. Поново је обојен текст у натпису постамента, црном бојом, као што је урађено у изворно стању. У будућности је пожељно одржавати парковско окружење и зеленило како би се овај јединствен споменик, сведене форме и великих димензија истакао у пуном сјају.

3 – Након оштећења зида који ограђује бисте евангелиста и реформатора у улици Браће Радић, испред Евангелистичке цркве. У оквиру комплекса бисти налазе се портрети Иштвана Ивањија (дело вајара Тибора Сарaпке), Жана Калвина (дело вајарке Вере Габрић Почуче) и Мартина Лутера (дело вајарке Даниеле Мамужић). Било је неопходно да се велики део ограде поново зида пошто је стабилност целог крака ограде била потпуно нарушена. Зидано је старом опеком, а део цигала које се нису поломиле у саобраћајном удесу – уграђен је у нови зид.

4 – На спомен обележју оснивачима Омладине на Тргу Јована Јовановића Змаја постављена је заштитна ограда са ланцима. Пожељно је да се спроведе хортикултурално решење око спомен-обележја због нове ограде како би се формирало зелено окружење споменика.

5, 6 и 7 – Испред Хигијенског завода у Змај Јовиној улици враћене су на постоље бисте Адолфа Сингера и др Антуна Штампара, нађене након девастације спомен комплекса, а овом приликом замењена је ослабљена арматура на бисти Антуна Лихта. Бисте су очишћене од наслага атмосферилија и промена насталих дејством киселих киша, обновљена је патина, а потом су причвршћене дубоким анкерима у постоље споменика, уз коришћење епоксидног лепка.

8 – Обновљен је натпис на спомен бисти Mирољуба Еветовића, на Сомборском путу, поред Катедрале Св. Терезе Авилске у Суботици. Биста је рад Ивана Мештровића. Текст је обновљен на предњој и бочној страни постамента, црном бојом, као што је било у оригиналу.

9 – Уклоњен је графит након хулиганског шарања бисте Артура Мунка на Тргу Слободе у Парку песника у Суботици. Бисту је правила Ержебет Вејл.

10 – Примењена скулптура Мрав, на Алеји Маршала Тита у Суботици обновљена је након вандалских ломљења делова композиције. Делови скулптуре су реконструисани према оригиналном решењу, а скулптура је враћена у првобитно стање.

Did you like this? Share it!

0 comments on “ЈАВНИ СПОМЕНИЦИ У ЗАШТИЋЕНОМ ЈЕЗГРУ СУБОТИЦЕ И ПАЛИЋА РЕСТАУРИРАНИ ТОКОМ 2021. ГОДИНЕ

Comments are closed.