CВЕТСКИ ДАН СЕЦЕСИЈЕ 2018

ТАЛАСИ СЕЦЕСИЈЕ

Поводом обележавања Светског дана сецесије, у петак 08.06.2018. године, уприличено је стручно вођење на тему: Моји омиљени архитекти – Марцел Комор и Деже Јакаб.

Том приликом су се у Суботици обишли следећи објекти: Синагога, Трговачка банка суботичке регије („Путник“) и Градска кућа, а шетњу су водили: историчари уметности- Олга Ковачев Нинков, Неда Џамић и архитекти- Гордана Прчић Вујновић и Габор Деметер. За суботу је била заказана шетња по Палићу „Нешто другачији Комор и Јакаб“, али је отказана због лошег времена. Нов термин одржавања ће бити накнадно објављен.

Радионица за децу и анимација У ритму срца

У оквиру програма обележавања Међународног дана сецесије под називом Таласи сецесије одржана је радионица за децу и младе 08. јуна 2018. у Вестибилу Градске куће. Тема радионице била је израда сецесијских мотива из калупа и шаблона коју је припремила и водила Маја Ракочевић Цвијанов – стручњак МЗЗСК Суботица.

Након радионице, на плочнику испред Свечаног улаза Градске куће пројектовна је анимација сецесијских мотива под називом У ритму срца. Идеја је реализована помоћу техничких цртежа Ивоне Киш Малиновић и Тимее Нађ. Одабрани цртежи срца и лале из ентеријера и цртеж сунца, са торња Градске куће су анимирани како би се добио покрет у коме наведени мотиви пулсирају у ритму срца. Откуцаји срца су звучна подлога раду. Монтажу је извела Диновизија по смерницама аутора идеје – Маје Ракочевић Цвијанов.

Идеја овог пројекта је да се препознатљиви елементи сецесије интерпретирају на савремен начин у циљу промоције културног наслеђа.

Фотографије са догађаја: Жељко Вукелић, Маја Ракочевић Цвијанов

Did you like this? Share it!

0 comments on “CВЕТСКИ ДАН СЕЦЕСИЈЕ 2018

Comments are closed.