МАЛА ШКОЛА АРХЕОЛОГИЈЕ У КАЊИЖИ

Дана 14.05.2021. у Дому уметности Образовно-културне установе „Cnesa” у Кањижи, у  оквиру пројекта „Археолошка мапа северне Бачке”, који Међуопштински завод за заштиту споменика културе Суботица реализује у сарадњи са локалним самоуправама, уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије oдржане су археолошке радионице под називом „Мала школа археологије”.

Радионице су одржане на српском и мађарском језику, а у њима су учествовали ученици основних школа у Кањижи.

Ученици првог разреда ове школе упознали су се са археологијом, значајним археолошким открићима у свету и најближој околини, радом археолога и конзерватора. Oбзиром да су најчешћи налази приликом археолошких ископавања уломци грнчарије, радионица је била посвећена овој теми. Ученици су се упознали са ручним техникама израде грнчарије, као и са радом конзерватора, а затим су практично и сами правили и спајали посуде.

Радионицу је водила Неда Мирковић-Марић, археолог конзерватор Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица, уз помоћ сарадника – археолога Марине Радаковић, Јоване Трипковић и Ирине Кајтез.

Укључивање и рад са локалном заједницом и подизање свести о значају и заједничкој бризи о археолошком наслеђу је један од кључних циљева овог пројекта. 

« 1 од 2 »

Did you like this? Share it!

0 comments on “МАЛА ШКОЛА АРХЕОЛОГИЈЕ У КАЊИЖИ

Comments are closed.