РАДОВИ ДРУГЕ ФАЗЕ ОБНОВЕ СПОМЕНИКА ЦРВЕНОАРМЕЈЦИМА НА МОКРИНСКОМ ГРОБЉУ У КИКИНДИ

Споменик Црвеноармејцима и жртвама Другог светског рата налази се на Мокринском гробљу у Кикинди. У овом облику подигнуто је 1987. године и дело је вајара Александра Зарина.

 Након дужег времена пропадања и урушавања платоа и отуђења ситнијих бронзаних елемената, започета је реконструкција и рестаурација овог добра под претходном заштитом.

 У првој фази која се одвијала током 2020. године срушен је стари плато од цигала и земље и изведен плато од армираног бетона. Радови су изведени средствима добијеним на конкурсу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања/Одсек за борачко инвалидску заштиту. Након успешно завршене Прве фазе, на конкурсу наведеног Министарства, одобрена су средства и за Дургу фазу која је трајала током 2022. и 2023. године. Путем набавке одабран је извођач Гранит Лијешће из Сремске Митровице. Грађевински надзор је обављала Аранка Блат из фирме АрхИдеа из Кикинде, а за конзерваторски надзор МЗЗСК Суботица је била именована Маја Ракочевић Цвијанов.

Највиши плато са монументалном скулптуром је сачуван у изворним стању. Скулптура је очишћена од графита, а плато је у Другој фази обложен мермерним плочама.

Такође је обложен и нижи плато на коме је реконструисана масивна мермерна плоча са натписом и бронзаним таблама на којима су гравирана имена жртава Другог светског рата. Посебно је направљена бронзана плоча истих димензија са обавештењем о пресељењу костију Црвеноармејаца из костурнице на Мокринском гробљу у масовну гробницу у Зрењанин, што до сада није било познато. Израду ове плоче финансирала је Руска Амбасада из Београда. Уградњи мермерне плоче претходила је израда бетонског језгра, у свему изведена према пројекту Атл студија из Суботице.

Друга фаза обухватила је око 115 муграђеног  камена.  Вертикалне плоче су уграђиване системом суве монтаже, помоћу носача од нерђајућег метала. Потконструкција је зашрафљена у зидове платоа где је помоћу „L “ елемената слагана вертикална камена облога. Овај систем уградње је изведен без лепљења и фуговања, према упутствима из главног пројекта. Хоризонталне плоче су лепљене за подлогу на којој је претходно израђена цементна кошуљица, са арматуром и влакнима. На свим површинама где се облагао мермер нанешен  је хидроизалациони премаз  по препоруци произвођача. Након сушења хидроизолације, коришћен је прајмер за везивање хидроизолационог премаза и лепка за камен, доломитског мермера, комерцијалног имена  „Sivec“ увезеног из Северне Македоније. На хоризонталним површинама изведено је фуговање белом фуга масом. На плочама које су препуштене извучени су канали за окапавање.  Дуж споменика израђена је бетонска стаза за одводњавање атмосферских вода.

Још увек није обложен мермером нижи плато са степеницима, као и бочни зидићи. Такође, недостаје поплочање приступне стазе, како би се овај споменик обновио и прогаласио спомеником културе и тиме задобио трајну заштиту државе. Стога је неопходна и Трећа фаза обнове споменика да би се Споменик Црвеноармејцима и жртвама Другог светског рата на Мокринском гробљу у Кикинди рестаурирао и реконструисао у потпуности.

Did you like this? Share it!

0 comments on “РАДОВИ ДРУГЕ ФАЗЕ ОБНОВЕ СПОМЕНИКА ЦРВЕНОАРМЕЈЦИМА НА МОКРИНСКОМ ГРОБЉУ У КИКИНДИ

Comments are closed.