MZZSK Subotica partner u EU projektu CultHeRit

Projektni tim Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica je 30.1.2024. godine prisustvovao svečanom otvaranju evropskog projekta pod nazivom Identifikovanje rešenja za neravnoteže na tržištu rada u sektoru kulturnog nasleđa dunavske regije poboljšanjem njegove dostupnosti mladim stručnjacima (CultHeRit), u Muzeju primenjene umetnosti u Beču (Museum für angewandte Kunst – MAK). Prisutnima su se obratili domaćini skupa: direktorka Muzeja primenjene umetnosti iz Beča, predstavnik vodećeg partnera na projektu iz Muzeja primenjene umetnosti u Budimpešti, zatim predstavnici Programa za Dunavski region (Danube Region Programme), Generalnog direktorata Evropske komisije za regionalnu i urbanu politiku, Ministarstva kulture i inovacija Mađarske i Ministarstva razvoja javnih politika i administracije Republike Rumunije.

Narednog dana, 31.1.2024. je u biblioteci Muzeja primenjene umetnosti u Beču održan prvi radni sastanak projektnog tima na kome se raspravljalo o početnim aktivnostima realizacije zadataka u okviru CultHeRit projekta, kao i o najefikasnijem modelu upravljanja projektom.

Projekat je odobren za finansiranje u okviru prvog poziva Programa za Dunavski region 2021–2027 i trajaće 30 meseci (od 1.1.2024 do 30.6.2026.), a sprovodiće ga 13 partnera iz osam evropskih zemalja: Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Češke, Mađarske, Rumunije, Slovenije i Srbije. Pored Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica partneri na projektu su Muzej primenjene umetnosti u Budimpešti (IMM), Muzej primenjene umetnosti u Beču (MAK), Kulturna platforma Gornje Austrije iz Linca (KUPF), Nacionalni institut za nasleđe iz Bukurešta (INP), Nacionalni muzej istorije Transilvanije iz Kluža (MNIT), Zavod za zapošljavanje regiona Bihor u Rumuniji (AJOFM), Muzej za umjetnost i obrt iz Zagreba (MUO), Istraživačko-edukacijski centar Dvorac Rakičan iz Slovenije (RIS), Muzej primenjene umetnosti u Pragu (UPM), Zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa Republike Srpske iz Banje Luke (IPC), Samostalni sindikat kulture Srbije (SKS) i Republički zavod za zaštitu spomenika kulture iz Beograda (RIPCM).

Tema kojom se bavi ovaj projekt vezan je ljudske resurse u ustanovama čija je delatnost zaštita kulturnog nasleđa (CHIM – Cultural Heritage Institutions & Museums). Glavni cilj projekta je prilagođavanje tržište rada izazivanjem pozitivnih promena u praksi zapošljavanja koja se trenutno primenjuje u pomenutim institucijama u Dunavskom regionu. Osnovna ideja CultHeRit projekta je da se povećanjem pristupačnosti i privlačnosti sektora zaštite kulturnog nasleđa mladim stručnjacima, doprinese usporavanju i preokretu migracija kvalitetnih obrazovanih ljudi iz ovog sektora i zadržavanje kvalifikovane radne snage u okviru institucija kulturnog nasleđa u regionu.

Članovi projektnog tima MZZSK Subotica su: Balaž Sič, direktor, Neda Džamić i Klara Evetović, istoričarke umetnosti

Partneri na projektu:

Museum of Applied Arts – Budapest, Hungary, vezető partner

Museum of Applied Arts – Vienna, Austria

Cultural Platform Upper Austria – Linz, Austria

National Institute of Heritage –  Bucharest, Romania

National Museum for the History of Transylvania – Cluj Napoca, Romania

Bihor County Employment Agency – Oradea, Romania

Republic Institute for Protection of Cultural Monuments – Belgrade Serbia

Intermunicipal Institute for Protection of Cultural Monuments – Subotica, Serbia

Trade Union of Employees in Cultural Institutions – Belgrade, Serbia

Museum of Decorative Arts – Prague, Czech Republic

Institute for Protection of Cultural-Historical and Natural Heritage of Republic of Srpska – Banja Luka, Bosnia and Herzegovina

Museum of Arts and Crafts – Zagreb, Croatia

Research and Education Centre Mansion Rakičan – Rakičan, Slovenia

Fotografije:
Neda Džamić, MZZSK Subotica
Zoltán Szalontay, Museum of Applied Arts Budapest

Did you like this? Share it!

0 comments on “MZZSK Subotica partner u EU projektu CultHeRit

Comments are closed.