КАПЕЛА ВУЈИН

Велики српски народни добротвор Ненад Вујин, рођен у Црној Бари у Банату 6. маја 1889. године, пре поласка на ратиште, за случај своје смрти оставио је опоруку у којој све своје покретно и непокретно имање оставља Матици српској у Новом Саду. У својој опоруци, добротвор је изразио жељу да се његова земља у Црној Бари не продаје, већ само кућа и кућно земљиште. Приходом од земље Матица српска је основала фонд који се звао „Задужбина Ненада Вујина”. Из средстава Задужбине годишње је додељивана помоћ СПЦ и вероисповедној школи у Црној Бари, стипендирали су се ученици српске националности који полазе средње и више школе у Новом Саду и Сремским Карловцима и то по Правилима о стипендијама које је установила Матица српска.

Капела породице Вујин на православном гробљу у Црној Бари подигнута је из средстава „Задужбине Ненада Вујина” 1926. године. Грађена је у неовизантијском стилу према пројектима Даке Поповића, а грађевинске радове извео је Душан Тошић, обојица из Новог Сада. Њена градња пада истовремено када и градња монументалне СПЦ „Вазнесења Господњег” у Ади, грађене у истом стилу, према пројектима истог архитекте.

Капела је са благо наглашеном крстастом основом, са полукружном апсидом са унутрашње стране, а са спољашње полигоналном, те куполом на четири прислоњена лука. Фасадно платно је једноставне обраде, без декоративних елемената, издељено лизенама. Улаз у капелу је равног завршетка преко три камена, полукружна степеника. На северној и јужној страни је по једна лучно засведена бифора, а на апсиди једна уска монофора. Прозори су били застакљени бојеним стаклима, геометријско-биљне орнаментике. Кровни покривач је лим, а купола на врху носи крст. Капела са оградом од ливеног гвожђа чини јединствену целину.

У унутрашњости је мањи иконостас, скромне обраде, а иконе је радио 1927. године Урош Предић. Зидови су били осликани ликовима светитеља, али су у међувремену прекречени. У капели се налазила и славска икона породице Вујин, св. Стефан Дечански (св. Мрата), рад Уроша Предића, уље на дрвеној подлози, дим. 98 x 60 цм. Иконе су рађене техником уља на платну, каширане на даску.

Престоне иконе – Богородица са малим Христом и Исус Христос, рађене су техником уља на дрвеној подлози, прије пар година нестале су из капеле.

Капела Вујин на православном гробљу у Црној Бари представља архитектонски леп пример склада и једноставности мањег црквеног здања неовизантијске стилске оријентације. Поред тога има историјско-културне вредности, јер је једини спомен на народног добротвора Ненада Вујина из чије задужбине су школована деца сиромашних Срба.

Did you like this? Share it!

0 comments on “КАПЕЛА ВУЈИН

Comments are closed.