СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СВ. ОЦА НИКОЛАЈА

Српска православна црква св. оца Николаја у Башаиду је саграђена 1833. године као једнобродна грађевина са звоником који се подиже из прочеља. Портик је компонован од четири дорска стуба надвишена тимпаноном и орнаментом у фризу, у виду триглифа и метопа. Бочне фасаде рашчлањене су пиластрима између којих су дубљи усеци у облику ниша са касетираним луковима. Као архитектонско остварење црква се прикључује групи цркава изведених највароватније по типском пројекту инжењера у служби Војне границе, са малим варијантама у распореду украсних детаља. Карактеристике стила испољене су највише на западној фасади у класицистички изведеном портику. Иконостас, слике у певницама, зидно сликарство је рад Павла Симића. Резбарија иконостаса је врло богата, китњаста и неуобичајене композиције орнамената. У целини, иконостас има у основи класицистичку композицију: истичу се архитрави које подупиру коринтски стубови, вазе су постављене као акротерије. Сликарски део иконостаса одликује се хладнијим колоритом и миром који је видљив на ликовима, тканинама, уздржаности покрета, што су одлике класицизма.

На Богородичином трону је приказана Богородица са Христом. Испод трона нема иконе.

На Архијерејском трону је икона св. Саве.

Српски владари су приказани у певничким ламперијама. У свакој певници су по три фигуре у стојећем ставу, св. Кнез Лазар, св. Симеон, и св. Стефан Милутин су у јужној певници, а св. Урош, св. Стефан Мироточиви и св. Стефан Дечански у северној.

На високом своду су мале композиције, по три са сваке стране. На зидовима су композиције смештене у четири велике правоугаоне површине. На јужној страни свода су: Сретење, Анђео изводи Петра из тамнице и Рођење Јована Крститеља.

На северној страни свода су: Рођење Богородице, Исус Христос држи проповед на гори, и Ваведење Богородице. Прање ногу је једна од најлепших композиија по оригиналности, добром склопу, занимљивим жанр детаљима, простудираној преспективи а налази се на јужном зиду. Иза догађаја у првом плану, композиција се пружа дијагонално у дубину.

На стубовима у припрати приказана је по једна жена светитељка у монашкој одећи. У олтару су још четири зидне слике са представама Светих отаца у епископским орнатима. На горњем месту је Христос на престолу. На своду изнад солеја налази се композиција Свете тројице. У средини су Христос и Бог отац. У угловима су јеванђелисти са симболима. Средњи део композиције је знатно оштећен.

Крст на хору је вероватно припадао старијем иконостасу, пошто стил резбарије и сликарства носи карактеристике радова из XVIII века.Од предмета примењене уметности издваја се путир од позлаћеног сребра са волутама на постољу, виновој лози и ловоровом лишћу, са цветом на вијугавој дршци, листовима и класјем који су веома фине израде правилних линија.

Did you like this? Share it!

0 comments on “СРПСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА СВ. ОЦА НИКОЛАЈА

Comments are closed.