Промоција књиге Јавни споменици општине Суботица II

У четвртак предвече, 16. јула 2015. године у препуним просторијама Савремене галерије Суботица, одржана је промоција књиге Јавни споменици општине Суботица II аутора Беле Дуранција, Вере Габрић Почуче и Маје Ракочевић Цвијанов.

Промоцији је претходило музичко извођење кларинетисте Данијела Лободе, након чега су присутне поздравили директор Завода, Александар Токовић и Нела Тонковић, директорка Савремене галерије Суботица, која је у настваку вечери водила разговор са ауторима књиге.

Прва књига је издата 2001. године, а наслов наредних издања ће бити идентичан, али у наставцима пошто се сваке деценије подигне шесдесетак споменика на теритојији Суботице. Књига садржи и прилог са насталим интервенцијама на већ постојећим споменицима, а обухвата период од 2001. до 2012. године. Намера је била да се евидентирају новонастали споменици и документују реконструкције које су урађене на старим споменицима. Дуранци је валоризовао вредност споменика на подручју Суботице и дао стилске карактеристике, описао са стране историјско уметничке струке, а Почуча и Ракочевић су описали изглед споменика, затечена станња и предузете мере заштите.

Промоција књиге је одржана и поводом  обележавања 35 година од оснивања Међуопштинског завода за заштиту споменика културе Суботица са пратећом изложбом цртежа насталих у новије време. Иложба је обухватила цртеже техничара из различитих области заштите: архитектуре, етнологије, археологије, вајарства и сликарства.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Промоција књиге Јавни споменици општине Суботица II

Comments are closed.