Зид/Ноћ музеја

Завод је током 13-е Ноћи музеја имао веома посећену акцију под називом Зид, на главном градском Тргу у Суботици. Показало се да је исписивање спрејевима изузетно привлачан вентил, нарочито за децу. Око 3000 људи прошло је поред инсталације у периоду од 17 часова до 1 сат после поноћи, а многи су учествовали и допринели акцији превенције од шврљања по културном наслеђу и оставили свој траг на дозвољеном месту.

Идеја је покренута раније, јер се Завод већ дуже време залаже за превенцију исписивања графита по културном наслеђу, првенствено зато што су штете које изискују да се фасаде врате у првобитно стање заиста велике. Са друге стране, штете су и духовне природе јер показују неразвијен однос према споменицима културе и окружењу.

Стога је Завод покренуо облик превентивних мера које укључују давање наменског простора за исписивање графита и street arta на главном Тргу у Суботици. Тиме смо желели да дамо стварни и ментални простор у изражавању пролазника.

Циљ пројекта је био да се утиче на размишљање о томе где су границе у урбано-социјалном окружењу, и због чега треба да постоје. Скретањем пажње на културно наслеђе помажемо да оно буде препознато и упамћено као део градског идентитета. На тај начин штитимо вредне споменике културе од уништавања и пропадања.

Овим пројектом смо отворили нове идеје за будуће пројекте и акције у циљу заштите културног насеђа где ћемо наменски давати зидове за уметнике који ће моћи смишљено да оставе своје креације, и покажу своје знање и вештину, уместо нагонског шврљања које наноси огромну штету и наружује град!

Спонзори манифестације су Yumol Суботица и Метал д.о.о.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Зид/Ноћ музеја

Comments are closed.